שירותים לאזרחים ותיקים
המועצה רואה חשיבות רבה בטיפוח ושמירה על אורח חייהם של האזרחים הוותיקים ומעמידה לרשותם סל שירותים תומך. מטרתנו הינה ליזום, לחדש ולהוביל מערכת שירותים ענפה, עשירה וזמינה לאזרחים הוותיקים ובני משפחותיהם, שירותים אשר יאפשרו הזדקנות בכבוד בבית ובסביבה הטבעית והמוכרת.
פיתוח והפעלת השירותים מתקיימים בשיתוף עמותת גיל עוז.
למי מיועדים השירותים? גברים מגיל 67 ונשים מגיל 62.
ליווי בני משפחה המטפלים באזרח וותיק (מרכז "קרובים")
הוקם מתוך מחשבה על התפקיד החדש בחייהם של בני המשפחה, תפקיד הכרוך בתסכול, מתח, דאגה, בזכות גדולה. תפקיד שקשה מאוד להתכונן אליו.
המרכז מיועד למי שמטפל בהוריו או בבן/בת זוגו ומכוון לתת להם מענים להתמודדות.
מטרת המרכז:
העלאת המודעות, לנושא בני משפחה המטפלים באזרח הוותיק, כקהל יעד בעל צרכים ייחודיים הדורש מענה הולם.
שיפור רווחתו האישית של בן-המשפחה המטפל וחיזוק יכולתו להתמודד עם העומס ועם אתגרי הטיפול.
הפנייה למרכז היא ללא עלות.
השירותים המוצעים:
- ליווי אישי והתארגנות משפחתית בטיפול בבן משפחה.
- ליווי משפחות של חולי דמנציה (שירות תלם של עמותת עמדא).
- הרצאות, סדנאות – למידע ותמיכה.
- פעילויות הפוגה לבני משפחה – קורס צילום – פרטים.
- מרכז מידע לשירותים וזכויות.
- קבוצת תמיכה לבנות זוג של חולי דמנציה, פרקינסון ומחלות אחרות – קבוצות נוספות יפתחו עפ"י הדרישה.
- מפגשים/הרצאות/סדנאות לבני משפחה מתקיימים גם ביישובים עפ"י דרישה.
טיפול, ייעוץ ומיצוי זכויותיהם של האזרחים הוותיקים ובני משפחותיהם
הטיפול והייעוץ בסוגיות הנובעות מתהליך ההזדקנות כגון חולי, ירידה קוגניטיבית, בדידות, התאלמנות, קונפליקטים משפחתיים, ירידה בהכנסות. השמה לבתי אבות ועזרה חומרית לזכאים.
ארגונים לעזרה במיצוי זכויות לאזרח הוותיק>>
ניתן לפנות ל:
מרכז יום (גיל עוז)
מסגרת יומית בקהילה הנותנת מענה לצרכיו של האזרח הוותיק התשוש ותשוש הנפש. המרכז מספק תחת קורת גג אחת שירותים ופעילויות חברתיות, תרבותיות לצד טיפולים מקצועיים. שילוב זה מאפשר נגישות בקבלת השירותים תוך מתן הזדמנות לאזרח הוותיק המוגבל להיות מעורב חברתית וקהילתית ומתן תמיכה והקלה למשפחה בטיפול בו.
מרכז היום מופעל ומנוהל ע"י עמותת גיל-עוז ומלווה ומפוקח ע"י המחלקה לשירותים חברתיים.
קהילה תומכת לאזרחים ותיקים (גיל עוז)
קהילה כפרית תומכת הינה תכנית ארצית של משרד הרווחה, אש"ל (אגודה המפתחת לתכנון ופיתוח שירותים למען הזקן בישראל) והמועצה האזורית.
הקהילה מספקת שירותים המסייעים לשמירה על איכות חיים ועצמאות בבית.
במועצה אזורית עמק המעיינות הוחלט להיכנס לפרויקט חשוב זה תחת הפעילות של עמותת גיל-עוז ובתמיכת המחלקה לשירותים חברתיים.
השירותים שהקהילה מעניקה לחבריה הם:
- שירותי מוקד – לחצן מצוקה, מענה אנושי 24 שעות ביממה כל ימות השנה, קישור והזנקת גורמי סיוע (משטרה, מכבי אש, מגן דוד ארצי ומוקד מידע) ואיתור ועדכון בני משפחה ואנשי קשר.
- שירות ביקור רופא בבית החבר – לבקשת החבר יגיע רופא לביתו 24 שעות ביממה עד שעה וחצי מזמן הקריאה. השירות כרוך בתשלום של 30 ₪ לביקור. אספקת תרופות ל-24 שעות ראשונות.
- החזר הוצאות פינוי באמבולנס במקרה חירום – בהמלצת רופא: רופא המליץ על פינוי לבית חולים אך לא היה אשפוז – יינתן החזר של הוצאות הפינוי באמבולנס, בהשתתפות עצמית של 30 ₪. במידה והוזמן אמבולנס דרך מוקד השירות אולם ללא המלצת רופא – לא יינתן החזר של הוצאות הפינוי באמבולנס .
- אב קהילה – אב הקהילה הינו כתובת מיידית ראשונה לסיוע בצרכים יומיומיים, כגון: במקרה של תקלה בדירה הוא יכול לבצע תיקונים קלים או להזמין בעל מלאכה. אב הקהילה מהווה כתובת יעילה וחיונית לעזרה במקרי חירום.
- פעילות חברתית ומתנדבים – לחברי הקהילה ישנן פעילות תרבותית רק עבורם והנחות באירועים שונים בעמותה.
- קהילה תומכת לשורדי שואה – שורדי שואה זכאים להצטרף לקהילה תומכת המופעלת ע"י עמותת גיל עוז בשיתוף המחלקה לשירותים חברתיים בעלות של 25 ₪. ניתן לקבל הנחה נוספת בהתאם למבחן הכנסות.
אפוטרופסות
הכרזה על אדם כזקוק למינוי אפוטרופסות וליווי אפוטרופוס.
פרויקט ידיים – עמותה לשיפוץ בתי נזקקים
התערבות במצבי התעללות, הזנחה וניצול אזרחים ותיקים
התעללות באזרחים ותיקים עלולה להיגרם על-ידי אדם מסביבתו הקרובה, כגון: בן משפחה מטפל, מטפל זר, צוות טיפולי בבתי אבות וכד'. סוגי ההתעללות להם חשופים אזרחים ותיקים:
- התעללות פיזית- כאב או פגיעה פיזית כתוצאה משימוש בכוח כלפי הקשיש. פגיעה פיזית כוללת: מכות, דחיפות, סטירות, דקירות, כוויות, קשירה פיזית, מתן מינון של תרופות יתר ועוד.
- התעללות מינית- מגע מיני כלשהו בניגוד לרצון הקשיש, כגון: נגיעות באיברים מוצנעים בגופו, אונס, החדרת גופים זרים וחשיפת איברי מין.
- התעללות נפשית- גרימת סבל נפשי וכאב רגשי על-ידי פגיעות מילוליות, הפחדות, עלבונות, השפלות, איומים, צעקות, התעלמות מבקשות הקשיש והתנהגות אליו כאל ילד.
- ניצול כלכלי- ניצול לרעה כולל שימוש לא חוקי, לא הולם ולא מוסמך ברכושו וכספיו של הקשיש. ניצול כלכלי כולל: הונאה, גניבה או לקיחת רכושו ללא קבלת הסכמת הקשיש או תוך כדי איום וסחיטה.
- הזנחה- כאשר לא מספקים את צרכיו הבסיסיים של הקשיש כגון: אוכל, ביגוד וטיפול רפואי. בנוסף, בידודו של הקשיש ונטישתו, נחשבים גם הם להזנחה.
על פי חוק העונשין, בכל מקרה של חשש להתעללות, הזנחה או ניצול של קשיש חסר ישע, יש לדווח על כך לעובדת סוציאלית על פי חוק (פקידת סעד) לחוק ההגנה על חוסים במחלקה לשירותים חברתיים או להגיש תלונה במשטרה.
פעילויות פנאי
חוגים, הרצאות, סדנאות, שמטרתן לשפר את איכות חייו של האזרח הוותיק ולסייע לבני משפחתו.
בתים חמים
פעילות חברתית מעשירה הפועלת בחלק מיישובי המועצה ומיועדת לאזרחים הוותיקים של היישוב. את הפעילות מוביל צוות פעילים יישובי בהתנדבות מלאה. הפעילות מאפשרת מפגשים חברתיים ויצירת קשרים משמעותיים בין האזרחים הוותיקים לבין עצמם והעשרת עולמם בתחומי תוכן שונים ומשמעותיים. הבית החם מהווה מסגרת לקשר אנושי, למעורבות חברתית, לתחושת שייכות ולצמצום והפגת תחושת הבדידות. הבתים החמים מופעלים במימון משרד הרווחה והיישוב.