מהו תפקידו של הפיקוח הוטרינרי?

השירות הוטרינרי מבצע פיקוח ובקרה בעסקים אשר מייצרים, מאחסנים, מובילים ומוכרים מזון מן החי. במטרה ליצור סטנדרט לתנאי תברואה נאותים ומניעת תחלואה מצריכת מזון לא ראוי למאכל אדם. מבין עסקי מזון אלו נמנים, בין השאר, מפעלי בשר, בתי קירור, אטליזים, רכבים להובלת מזון, מסעדות, רשתות שיווק ועוד.

הרופא הווטרינר הינו גורם מרכזי באישור רישיונם של מרבית העסקים לממכר מזון מן החי.

מהם הנושאים הנבדקים בעת ביקורת?

  1. שמירת כללי תברואה נאותים לייצור ואחסנת המוצרים מן החי, לסוגיהם השונים, היגיינת עובדים והכשרה מתאימה.
  2. בחינת תהליכי העבודה, שמירה על טמפרטורות, מניעת זיהומים צולבים, שימוש בחומרי גלם מאושרים, סימון מוצרים כנדרש בחוק, מניעת זיופים.
  3. בדיקת תשתיות המתקן – משטחי עבודה, ניקוזים וביובים, אמצעי קירור
  4. בדיקת מובילי מזון – אישורים נדרשים, תקינות, ניקיון הרכבים. 
  5. ייעוץ, הסברה והדרכה תוך שאיפה מתמדת לשיפור המצב בעסק. 
  6. במקרים בהם מתגלים במהלך הביקורת מוצרי מזון שאינם ראויים למאכל אדם, בסמכותו של הרופא הווטרינרי העירוני להשמידם במקום.

שימו לב!

  • גם לכם כצרכנים, יש אחריות לצריכה נבונה והנכם נדרשים להיות ערניים ומודעים.
  • במקרים בהם יש ספק לגבי איכות המוצרים הנמכרים לכם, אנא דווחו למוקד ופנייתכם תיבדק במלא הרצינות.

קווים מנחים לקניית מזון מן החי

  1. קניה בבתי עסק מורשים בעלי רישיון עסק תקף, מוצג באופן בולט לעיני הלקוח.
  2. שימו לב למצב ניקיון בית העסק, הציוד, מוצרי המזון, ללבוש ולהיגיינת הגוף של המוכרים (ניקיון הבגדים, ניקיון הידיים, הימצאות פצעים על הידיים ו/או הפנים וכו').
  3. בדקו את צגי הטמפרטורה בהם מוחזקים מוצרי המזון החייבים בקירור:
    מוצר מצונן עד 4 מ"צ / מוצר קפוא 18- מ"צ
    סימני קרח ודם בתחתית האריזה מעידים כי המוצר הופשר והוקפא שנית. במוצר זה עלתה רמת הזיהום ורצוי מאוד להימנע מקנייתו. בכל מקרר ומקפיא חייב להיות מד טמפרטורות בולט לעין המראה את הטמפרטורה שבו.
  4. קנו רק מוצרים העטופים באריזות מקוריות – עליהן מצוינים שם המוצר, תיאורו, כתובת היצרן, הוראות אחסנה, רכיבים לפי סדר יורד ומשקל המוצר. במוצרים מעובדים (בשר טחון, קציצות, המבורגר, קבב) יהיה בנוסף גם סימון תזונתי המספק לנו מידע על הערך התזונתי של המוצר.
  5. הקפידו לבדוק כי למוצר הנמכר יש את התכונות המוכרות לכם מבחינת צבע, ריח ומרקם.
  6. בדקו היטב כי טרם פג תוקף חיי המדף של המוצר – על כל מוצר חייב להופיע כיתוב המציין את יום הייצור של המזון והתאריך האחרון שבו מותר או מומלץ לצרוך אותו.
  7. ערכו את קניית מוצרי המזון החייבים בקירור בתום הקניות האחרות – ארזו אותם ​בשקיות נפרדות והכניסו אותם מהר ככל הניתן למקפיא או למקרר.​
דר' גרי וולך
וטרינר רשותי
04-6848176
04-6848307
מוקד המועצה
04-6588107
מורן פרץ
מזכירת אגף שפ"ע ורכזת רישוי עסקים
04-6848170
04-6848307